Založ si blog

Hustota elektrického náboja.

Tvrdenie, že náboj  na povrchu vodivého telesa nemá všade rovnakú hustotu, ako je to uvedené v priloženom dokumente je ďalšia z vedeckých hlúpostí!

 

http://kf-lin.elf.stuba.sk/~ballo/STU_online/Fyzika%20II/8%20kapitola/E83_hust.htm

 

Ak majú dve rozdielne veľké telesá rovnaký elektrický náboj a niesu vodivo spojené, v menšom telese je väčšia hustota elektrónov a preto má menšie teleso väčší elektrický potenciál. Ak tieto telesá spojím vodičom, začne medzi telesami tiecť elektrický prúd až do okamihu kedy dôjde k vyrovnaniu elektrických potenciálov. Telesá ktoré majú rovnaký elektrický potenciál, majú aj rovnakú hustotu elektrického náboja na celom povrchu telesa. Odpudivá sila medzi elektrónmi je vždy rovnaká bez ohľadu na tvar telesa a preto je na celom povrchu vodivého telesa rovnaká hustota náboja.

elektróny

Na elektrón č.2 pôsobia odpudivé sily elektrónov č.1 a 3. Keďže tieto sily pôsobia proti sebe navzájom sa rušia a preto na rovných plochách nedochádza k sršaniu elektriny. Od polomeru zakrivenia povrchu telesa závisí, súčet vektorov odpudivých síl susedných elektrónov. Čím menší polomer zakrivenia povrchu telesa, tým väčšou silou sú elektróny odpudzované z povrchu telesa.

Na elektrón č.4 pôsobia odpudivé sily elektrónov č.3 a 5. Keďže tieto sily sa navzájom nerušia, preto dochádza na ostrých rohoch k sršaniu elektriny. K žiadnemu zhromažďovaniu náboja v miestach hrotov nedochádza. Plošná hustota elektrického náboja je rovnaká bez ohľadu na tvar telesa.

Ozónová diera

26.04.2024

Viete, že najväčšia ozónová diera sa nachádza nad rovníkom? Prečo nás vedci i masmédiá informujú iba o ozónovej diere ktorá sa nachádza nad Antarktídou a ktorá nemá žiaden vplyv na klimatické zmeny? Počas jarnej rovnodennosti sa Slnko nachádza nad rovníkom. Väčšina slnečného žiarenia ktoré v marci dopadá na zemský povrch prechádza cez ozónovú dieru ktorá [...]

Demokracia

20.04.2024

Myslíte si, že tu máme demokraciu? Ak nechcú byť naše masmédiá označené za konšpiračné, musia šíriť také informácie, ktoré propagujú politiku Bruselu i politiku USA. U nás sa človek z masmédií pravdu nedozvie a preto tu máme toľko alternatívnych (konšpiračných) médií! Ak má platiť koaličná zmluva, musia poslanci koaličných strán hlasovať tak ako [...]

Skleník

13.04.2024

Boli ste niekedy v skleníku? V celom skleníku je rovnaká teplota, dusno a bezvetrie, bez ohľadu na veľkosť skleníka, tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia i veľkosti albeda pôdy. Ak by naozaj dochádzalo k zosilňovaniu skleníkového efektu atmosféry Zeme, mali by sa na zemskom povrchu zmenšovať rozdiely teploty a zároveň by mala klesať aj rýchlosť a ničivá sila vetra. [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.