Založ si blog

Energia

V bežnom živote sa stretávame z viacerými druhmi energie. Najčastejšie sa stretávame z energiami ako sú napríklad kinetická energia, tepelná energia i elektrická energia. Každá častica, z ktorých sa skladá všetka hmota môže súčasne disponovať aj viacerými druhmi energie, ale ani jedna z týchto energií nemá vlastnú časticu, ani elektrická energia.

 

Kinetická energia.

Všetky telesá ktoré sa pohybujú majú kinetickú energiu. Ak zmeníte rýchlosť telesa, dôjde k zmene množstva kinetickej energie, ale množstvo častíc z ktorých sa teleso skladá zostane nezmenené!

 

Tepelná energia.

Teplota vyjadruje aktuálny stav telesa. Hoci v bežnom živote používame Celziovú stupnicu, táto stupnica neukazuje skutočnú teplotu, ale iba porovnáva teplotu telesa z teplotou pri ktorej dochádza k zmene skupenstva vody z kvapalného skupenstva na tuhé skupenstvo. Skutočnú teplotu ukazuje iba Kelvinova stupnica.

Ak položíme na seba dve telesá o rozdielnej teplote, začne medzi telesami prúdiť tepelná energia, až sa ich teploty navzájom vyrovnajú.  Počas prúdenia tepelnej energie sa u jednotlivých telies mení iba množstvo tepelnej energie, ale množstvo častíc z ktorých sa jednotlivé telesá skladajú zostáva nezmenené!

 

Elektrická energia.

Ak vodivo spojíme dve telesá z rozdielne veľkým elektrickým potenciálom, začne medzi telesami prúdiť elektrická energie až kým sa elektrické potenciály oboch telies vyrovnajú. Počas prúdenia elektrickej energie medzi telesami sa mení iba množstvo elektrickej energie u jednotlivých telies, ale počet častíc z ktorých sa telesá skladajú zostáva nezmenený. Žiadne elektróny medzi telesami neprúdia.

Slovo elektrón bolo prvýkrát použité v roku 1891 írskym fyzikom Georgeom Johnstonom Stoneym a znamenalo elektrická sila.

Elektrón nieje subatomárna častica, ako nám to tvrdia dnešný vedci, ale jednotkou (kvantom) elektrickej energie. Coulomb je 6242×10^15 väčšou jednotkou elektrickej energie ako elektrón.

Považovanie elektrónu za subatomárnu časticu je jeden z najväčších omylov dnešnej vedy. Až vedci pochopia moje tvrdenie, že gravitácia je elektrického pôvodu, potom dokážu pochopiť prečo pri zmene elektrického náboja  dochádza aj k zmene hmotnosti telesa. Túto zmenu hmotnosti vedci omylom pripisujú samostatnej častici, elektrónu.

Jednotkou napätia je Volt a vyjadruje rozdiel elektrických potenciálov. Zemský povrch je považovaný za nulový elektrický potenciál. Podobne ako Celziova stupnica pre teplotu, ani Voltova stupnica pre elektrický potenciál neukazuje skutočný elektrický potenciál, ale iba rozdiel elektrických potenciálov voči zemskému povrchu.

Podobne ako vtáci ktorý sedia na drôtoch vysokého napätia necítia aký veľký elektrický potenciál majú vodiče voči zemskému povrchu, ani my necítime aký veľký elektrický potenciál má Zem voči ostatným planétam i hviezdam.

Bohužiaľ, zatiaľ nám chýba stupnica, ktorá by ukazovala veľkosť elektrického potenciálu zemského povrchu voči ostatným planétam i hviezdam.

 

 

Skleník

13.04.2024

Boli ste niekedy v skleníku? V celom skleníku je rovnaká teplota, dusno a bezvetrie, bez ohľadu na veľkosť skleníka, tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia i veľkosti albeda pôdy. Ak by naozaj dochádzalo k zosilňovaniu skleníkového efektu atmosféry Zeme, mali by sa na zemskom povrchu zmenšovať rozdiely teploty a zároveň by mala klesať aj rýchlosť a ničivá sila vetra. [...]

Špeciálna prokuratúra

15.03.2024

Myslíte si, že na Slovensku nemáme ani jedného schopného prokurátora, ktorý by dokázal zastať funkciu šéfa špeciálnej prokuratúry? Ak nemáme takéhoto schopného prokurátora, potom je na mieste že Fico ruší špeciálnu prokuratúru. Ak máme schopných prokurátorov, potom nastáva otázka, prečo Matovič menil ústavný zákon aby dostal Lipšica na post šéfa špeciálnej [...]

Ekonomická vojna.

09.03.2024

USA neznesú, aby niekomu fungovala ekonomika lepšie ako im a tak sa snažia sabotovať všetky konkurenčné ekonomiky vrátane ekonomiky EU. Vystúpenie Anglicka z EU nebola náhoda, ale dôsledok Americkej propagandy prostredníctvom sociálnych sietí, ktorá mala EU oslabiť politicky i ekonomicky, čo sa im aj podarilo. Ľudia pri hlasovaní v referende ani netušili o čo vlastne [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.