Založ si blog

Hustota elektrického náboja.

Tvrdenie, že náboj  na povrchu vodivého telesa nemá všade rovnakú hustotu, ako je to uvedené v priloženom dokumente je ďalšia z vedeckých hlúpostí!

 

http://kf-lin.elf.stuba.sk/~ballo/STU_online/Fyzika%20II/8%20kapitola/E83_hust.htm

 

Ak majú dve rozdielne veľké telesá rovnaký elektrický náboj a niesu vodivo spojené, v menšom telese je väčšia hustota elektrónov a preto má menšie teleso väčší elektrický potenciál. Ak tieto telesá spojím vodičom, začne medzi telesami tiecť elektrický prúd až do okamihu kedy dôjde k vyrovnaniu elektrických potenciálov. Telesá ktoré majú rovnaký elektrický potenciál, majú aj rovnakú hustotu elektrického náboja na celom povrchu telesa. Odpudivá sila medzi elektrónmi je vždy rovnaká bez ohľadu na tvar telesa a preto je na celom povrchu vodivého telesa rovnaká hustota náboja.

elektróny

Na elektrón č.2 pôsobia odpudivé sily elektrónov č.1 a 3. Keďže tieto sily pôsobia proti sebe navzájom sa rušia a preto na rovných plochách nedochádza k sršaniu elektriny. Od polomeru zakrivenia povrchu telesa závisí, súčet vektorov odpudivých síl susedných elektrónov. Čím menší polomer zakrivenia povrchu telesa, tým väčšou silou sú elektróny odpudzované z povrchu telesa.

Na elektrón č.4 pôsobia odpudivé sily elektrónov č.3 a 5. Keďže tieto sily sa navzájom nerušia, preto dochádza na ostrých rohoch k sršaniu elektriny. K žiadnemu zhromažďovaniu náboja v miestach hrotov nedochádza. Plošná hustota elektrického náboja je rovnaká bez ohľadu na tvar telesa.

Skleník

13.04.2024

Boli ste niekedy v skleníku? V celom skleníku je rovnaká teplota, dusno a bezvetrie, bez ohľadu na veľkosť skleníka, tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia i veľkosti albeda pôdy. Ak by naozaj dochádzalo k zosilňovaniu skleníkového efektu atmosféry Zeme, mali by sa na zemskom povrchu zmenšovať rozdiely teploty a zároveň by mala klesať aj rýchlosť a ničivá sila vetra. [...]

Špeciálna prokuratúra

15.03.2024

Myslíte si, že na Slovensku nemáme ani jedného schopného prokurátora, ktorý by dokázal zastať funkciu šéfa špeciálnej prokuratúry? Ak nemáme takéhoto schopného prokurátora, potom je na mieste že Fico ruší špeciálnu prokuratúru. Ak máme schopných prokurátorov, potom nastáva otázka, prečo Matovič menil ústavný zákon aby dostal Lipšica na post šéfa špeciálnej [...]

Ekonomická vojna.

09.03.2024

USA neznesú, aby niekomu fungovala ekonomika lepšie ako im a tak sa snažia sabotovať všetky konkurenčné ekonomiky vrátane ekonomiky EU. Vystúpenie Anglicka z EU nebola náhoda, ale dôsledok Americkej propagandy prostredníctvom sociálnych sietí, ktorá mala EU oslabiť politicky i ekonomicky, čo sa im aj podarilo. Ľudia pri hlasovaní v referende ani netušili o čo vlastne [...]

Juraj Blanár / Robert Fico /

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59

Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.