Založ si blog

Oblaky

Nájde sa človek, ktorý dokáže umiestniť skondenzovanú vodu do vzduchu tak, aby nespadla na zem?

Aj keď vodu rozprášim na extrémne malé častice, nedokáže sa udržať vo vzduchu ani dočasne. Ak sa skondenzovaná voda nedokáže udržať v atmosfére, kde je hustota vzduchu najväčšia, vďaka akému zázraku by sa mala udržať v atmosfére, kde je hustota vzduchu podstatne menšia?

Dovolím si tvrdiť, že oblaky netvorí skondenzovaná voda, ale vodná para.

Viditeľnosť vodnej pary funguje na rovnakom princípe, ako viditeľnosť dymu alebo viditeľnosť prachových častíc, ktoré sa nachádzajú v atmosfére.

Ľudské oko je nedokonalé a preto nedokáže vidieť samostatné prachové častice ktoré sa nachádzajú v atmosfére a nedokáže ich vidieť ani pri malej koncentrácii v atmosfére. Ak koncentrácia prachových častíc v atmosfére dosiahne hodnotu, pri ktorej dôjde k zmene množstva prichádzajúceho svetla z danej oblasti kde sa prachové častice nachádzajú, ľudské oko ich začne vnímať ako celok v podobe oblaku prachu.

Na rovnakom princípe funguje aj viditeľnosť dymu a vodnej pary.

Ľudské oko nedokáže vidieť molekuly vody samostatne a ani pri malej koncentrácii v atmosfére. Ak koncentrácia molekúl vody v atmosfére dosiahne hodnotu, pri ktorej dochádza k zmene množstva prichádzajúceho svetla z oblasti kde sa molekuly vody nachádzajú, ľudské oko ich začne vnímať ako celok v podobe oblaku. Koncentrácia molekúl vody v tomto oblaku je nedostatočná na to, aby došlo ku kondenzácii vodnej pary na vodu a preto z takéhoto oblaku ešte pršať nebude. Až postupným poklesom teploty a nárastom hustoty molekúl vody v tomto oblaku začne prebiehať kondenzácia vodnej pary na vodu. Okamih, kedy začne vodná para kondenzovať na vodu, je aj okamihom kedy začne pršať, lebo skondenzovaná voda sa v atmosfére nedokáže udržať. Žiadne kondenzačné jadrá k tomu netreba. Prvá dažďová voda je špinavá preto, lebo dážď pôsobí ako pračka vzduchu. Keď prší dlhšiu dobu, potom je už dažďová voda čistá.

Ak by boli oblaky tvorené skondenzovanou vodou, pri odraze svetla od takéhoto oblaku by došlo k rozkladu svetla a videli by sme dúhu, podobne ako to funguje pri odraze svetla od dažďových kvapiek.

Ak odborníci vypustia do oblaku sondu, ktorá má nižšiu teplotu ako je teplota vodnej pary v oblaku, je celkom logické že sa orosí a vyhodnotí oblak ako skondenzovanú vodu. Funguje to na rovnakom princípe, ako keď si z chladničky vytiahnete fľašku piva. Tiež sa vám orosí.

Je tvrdenie odborníkov, že oblaky vznikajú kondenzáciou vodnej pary správne? 

Demokracia

20.04.2024

Myslíte si, že tu máme demokraciu? Ak nechcú byť naše masmédiá označené za konšpiračné, musia šíriť také informácie, ktoré propagujú politiku Bruselu i politiku USA. U nás sa človek z masmédií pravdu nedozvie a preto tu máme toľko alternatívnych (konšpiračných) médií! Ak má platiť koaličná zmluva, musia poslanci koaličných strán hlasovať tak ako [...]

Skleník

13.04.2024

Boli ste niekedy v skleníku? V celom skleníku je rovnaká teplota, dusno a bezvetrie, bez ohľadu na veľkosť skleníka, tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia i veľkosti albeda pôdy. Ak by naozaj dochádzalo k zosilňovaniu skleníkového efektu atmosféry Zeme, mali by sa na zemskom povrchu zmenšovať rozdiely teploty a zároveň by mala klesať aj rýchlosť a ničivá sila vetra. [...]

Špeciálna prokuratúra

15.03.2024

Myslíte si, že na Slovensku nemáme ani jedného schopného prokurátora, ktorý by dokázal zastať funkciu šéfa špeciálnej prokuratúry? Ak nemáme takéhoto schopného prokurátora, potom je na mieste že Fico ruší špeciálnu prokuratúru. Ak máme schopných prokurátorov, potom nastáva otázka, prečo Matovič menil ústavný zákon aby dostal Lipšica na post šéfa špeciálnej [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.