Založ si blog

Stopa za lietadlom.

Ako môže niekto tvrdiť, že stopa za lietadlom vzniká kondenzáciou vodnej pary?

Neviem o tom, že by lietadlá používali ako palivo vodík a spaľovaním benzínu vodná para nevzniká.  

Vďaka vysokej teplote výfukových plynov dochádza k zohriatiu vzduchu i prachových častíc v priestore za motormi  lietadla.

Ako môže na horúcich koagulačných jadrách kondenzovať vodná para?

Ešte som sa v praxi nestretol, že by zohriatím vzduchu došlo ku kondenzácii vodnej pary. 

Ľudské oko je nedokonalé a preto nedokáže vidieť samostatné molekuly vody, samostatné častice dymu, ani drobné prachové častice ktoré sa nachádzajú v atmosfére a nedokáže ich vidieť ani pri malej koncentrácii v atmosfére. Ak koncentrácia molekúl vody, dymu, alebo prachových častíc v atmosfére dosiahne kritickú hodnotu, pri ktorej dôjde k zmene intenzity svetla prichádzajúceho z danej oblasti kde sa molekuly vody, častice dymu, alebo prachové častice nachádzajú, ľudské oko ich začne vnímať ako celok v podobe oblaku. Na rovnakom princípe funguje aj viditeľnosť zmesí týchto látok pri rôznej koncentrácii.

Ak sa lietadlo pohybuje v atmosfére, kde je malá koncentrácia molekúl vody a prachových častíc, že ani výfukové plyny nestačia na dosiahnutie kritickej hodnoty pri ktorej dôjde k zmene intenzity svetla prichádzajúceho z danej oblasti, za lietadlom nieje vidieť žiadnu stopu.

Ak sa lietadlo pohybuje v atmosfére, kde je koncentrácia molekúl vody a prachových častíc tesne pod hranicou viditeľnosti, výfukové plyny stačia na prekročenie kritickej hranice a za lietadlom je vidieť stopu. K žiadnej kondenzácii vodnej pary pri tom nedochádza.

Doba viditeľnosti takejto stopy závisí od rozptylových podmienok. Ak sú dobré rozptylové podmienky, stopa zanikne o niekoľko sekúnd, ak sú špatné rozptylové podmienky, stopa vydrží aj niekoľko desiatok minúť. 

Vedecká teória o vzniku kondenzačnej stopy za lietadlom je hlúposť!

Demokracia

20.04.2024

Myslíte si, že tu máme demokraciu? Ak nechcú byť naše masmédiá označené za konšpiračné, musia šíriť také informácie, ktoré propagujú politiku Bruselu i politiku USA. U nás sa človek z masmédií pravdu nedozvie a preto tu máme toľko alternatívnych (konšpiračných) médií! Ak má platiť koaličná zmluva, musia poslanci koaličných strán hlasovať tak ako [...]

Skleník

13.04.2024

Boli ste niekedy v skleníku? V celom skleníku je rovnaká teplota, dusno a bezvetrie, bez ohľadu na veľkosť skleníka, tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia i veľkosti albeda pôdy. Ak by naozaj dochádzalo k zosilňovaniu skleníkového efektu atmosféry Zeme, mali by sa na zemskom povrchu zmenšovať rozdiely teploty a zároveň by mala klesať aj rýchlosť a ničivá sila vetra. [...]

Špeciálna prokuratúra

15.03.2024

Myslíte si, že na Slovensku nemáme ani jedného schopného prokurátora, ktorý by dokázal zastať funkciu šéfa špeciálnej prokuratúry? Ak nemáme takéhoto schopného prokurátora, potom je na mieste že Fico ruší špeciálnu prokuratúru. Ak máme schopných prokurátorov, potom nastáva otázka, prečo Matovič menil ústavný zákon aby dostal Lipšica na post šéfa špeciálnej [...]

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.