Založ si blog

Odpor vodiča.

Atómová (elektrónová) polarizácia nerozhoduje iba o gravitačnej sile a skupenstvách hmoty, ale aj o elektrickom odpore vodičov.

Vďaka kladnému náboju jadra Zeme, dochádza u všetkých atómov, ktoré tvoria zemský plášť i atmosféru k elektrónovej polarizácii. Vďaka elektrónovej polarizácii je ťažisko elektrónov, ktoré sa nachádzajú v obale atómu bližšie k jadru Zeme ako ťažisko jadra atómu. Rozdiel týchto vzdialeností sa označuje ako dipól.

 Na veľkosť dipólu má vplyv aj teplota konkrétnej hmoty. Veľkosť dipólu je nepriamoúmerná teplote, čo znamená že z rastúcou teplotou sa veľkosť dipólu zmenšuje a z poklesom teploty sa veľkosť dipólu zväčšuje.

Veľkosť odporu vodiča je nepriamoúmerná veľkosti dipólu a priamoúmerná teplote vodiča.

Zvyšovaním teploty sa dipól zmenšuje a preto odpor vodiča sa zväčšuje.

Poklesom teploty sa dipól zväčšuje a preto elektrický odpor vodiča klesá. V okamihu, keď je dipól tak veľký, že jadro atómu nedokáže udržať všetky elektróny v obale atómu, začne sa časť elektrónov voľne pohybovať vo vodiči a vodič sa zmení na supravodič. Teplota pri ktorej jadro atómu nedokáže udržať všetky elektróny v obale atómu sa označuje ako kritická teplota.

Ak ste sa učili, že vo všetkých kovoch sa nachádzajú voľné elektróny, je to hlúposť!

Iba v supravodiči sa nachádzajú voľné elektróny a preto táto látka nakladie elektrickému prúdu žiaden odpor.

Kritický prúd je závislí od množstva voľných elektrónov. Aby mohol prejsť vodičom väčší prúd, ako sú schopné prepraviť voľné elektróny musí prísť k uvoľneniu ďalších elektrónov z obalu atómov. Na uvoľnenie elektrónov z obalu atómu sa spotrebuje časť energie, čo sa považuje za stratu supravodivosti.  

Ozónová diera

26.04.2024

Viete, že najväčšia ozónová diera sa nachádza nad rovníkom? Prečo nás vedci i masmédiá informujú iba o ozónovej diere ktorá sa nachádza nad Antarktídou a ktorá nemá žiaden vplyv na klimatické zmeny? Počas jarnej rovnodennosti sa Slnko nachádza nad rovníkom. Väčšina slnečného žiarenia ktoré v marci dopadá na zemský povrch prechádza cez ozónovú dieru ktorá [...]

Demokracia

20.04.2024

Myslíte si, že tu máme demokraciu? Ak nechcú byť naše masmédiá označené za konšpiračné, musia šíriť také informácie, ktoré propagujú politiku Bruselu i politiku USA. U nás sa človek z masmédií pravdu nedozvie a preto tu máme toľko alternatívnych (konšpiračných) médií! Ak má platiť koaličná zmluva, musia poslanci koaličných strán hlasovať tak ako [...]

Skleník

13.04.2024

Boli ste niekedy v skleníku? V celom skleníku je rovnaká teplota, dusno a bezvetrie, bez ohľadu na veľkosť skleníka, tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia i veľkosti albeda pôdy. Ak by naozaj dochádzalo k zosilňovaniu skleníkového efektu atmosféry Zeme, mali by sa na zemskom povrchu zmenšovať rozdiely teploty a zároveň by mala klesať aj rýchlosť a ničivá sila vetra. [...]

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.