Založ si blog

Ovocie

Myslíte si, že je zdravé konzumovať nezrelé ovocie?

Viete ako chutná zrelé ovocie, napríklad zrelé jabĺčko, zrelá hruška, zrelé hrozno a iné druhy ovocia?

Obávam sa, že ľudia ktorý nakupujú ovocie v supermarketoch a hypermarketoch ani netušia ako chutná zrelé ovocie. Väčšina ovocia predávaného v supermarketoch a hypermarketoch je oberané tak skoro, že toto ovocie nikdy nedozreje na konzumnú zrelosť!

Najzdravšie a najchutnejšie ovocie je také, ktoré dozreje priamo na strome. Zrelé ovocie sa nedá dlho skladovať a pri preprave je náchylné na otlčenie. Aby bolo možné do obchodov dodávať ovocie po celý rok a prepravovať ho na veľké vzdialenosti sú pestovatelia nútený  oberať ovocie pred konzumnou zrelosťou. V mnohých prípadoch pestovatelia oberajú ovocie tak skoro, že toto ovocie nikdy nedosiahne konzumnú zrelosť.

V minulosti sa dalo ovocie kúpiť iba počas sezóny zrenia konkrétneho druhu ovocia. Hoci sa v dnešnej dobe dá celoročne kúpiť hociktorý druh ovocia, je to na úkor kvality i chuti ovocia.

Akú výživovú hodnotu môže mať takéto nezrelé ovocie?

Aký význam má konzumovať takéto nezrelé, nekvalitné a nechutné ovocie?

Ozónová diera

26.04.2024

Viete, že najväčšia ozónová diera sa nachádza nad rovníkom? Prečo nás vedci i masmédiá informujú iba o ozónovej diere ktorá sa nachádza nad Antarktídou a ktorá nemá žiaden vplyv na klimatické zmeny? Počas jarnej rovnodennosti sa Slnko nachádza nad rovníkom. Väčšina slnečného žiarenia ktoré v marci dopadá na zemský povrch prechádza cez ozónovú dieru ktorá [...]

Demokracia

20.04.2024

Myslíte si, že tu máme demokraciu? Ak nechcú byť naše masmédiá označené za konšpiračné, musia šíriť také informácie, ktoré propagujú politiku Bruselu i politiku USA. U nás sa človek z masmédií pravdu nedozvie a preto tu máme toľko alternatívnych (konšpiračných) médií! Ak má platiť koaličná zmluva, musia poslanci koaličných strán hlasovať tak ako [...]

Skleník

13.04.2024

Boli ste niekedy v skleníku? V celom skleníku je rovnaká teplota, dusno a bezvetrie, bez ohľadu na veľkosť skleníka, tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia i veľkosti albeda pôdy. Ak by naozaj dochádzalo k zosilňovaniu skleníkového efektu atmosféry Zeme, mali by sa na zemskom povrchu zmenšovať rozdiely teploty a zároveň by mala klesať aj rýchlosť a ničivá sila vetra. [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.