Ovocie

19. júna 2017, agud, Nezaradené

Myslíte si, že je zdravé konzumovať nezrelé ovocie?

Viete ako chutná zrelé ovocie, napríklad zrelé jabĺčko, zrelá hruška, zrelé hrozno a iné druhy ovocia?

Obávam sa, že ľudia ktorý nakupujú ovocie v supermarketoch a hypermarketoch ani netušia ako chutná zrelé ovocie. Väčšina ovocia predávaného v supermarketoch a hypermarketoch je oberané tak skoro, že toto ovocie nikdy nedozreje na konzumnú zrelosť!

Najzdravšie a najchutnejšie ovocie je také, ktoré dozreje priamo na strome. Zrelé ovocie sa nedá dlho skladovať a pri preprave je náchylné na otlčenie. Aby bolo možné do obchodov dodávať ovocie po celý rok a prepravovať ho na veľké vzdialenosti sú pestovatelia nútený  oberať ovocie pred konzumnou zrelosťou. V mnohých prípadoch pestovatelia oberajú ovocie tak skoro, že toto ovocie nikdy nedosiahne konzumnú zrelosť.

V minulosti sa dalo ovocie kúpiť iba počas sezóny zrenia konkrétneho druhu ovocia. Hoci sa v dnešnej dobe dá celoročne kúpiť hociktorý druh ovocia, je to na úkor kvality i chuti ovocia.

Akú výživovú hodnotu môže mať takéto nezrelé ovocie?

Aký význam má konzumovať takéto nezrelé, nekvalitné a nechutné ovocie?