Kamenná soľ

10. februára 2015, agud, Nezaradené

Myslím, že soľ pozná každý. Viete ako vznikli ložiská soli? Dá sa veriť teórii, ktorá sa vyučuje na dnešných školách?

Skutočnosť, že v dnešnej dobe sa dá soľ získať odparením morskej vody, ešte nie je dôkaz, že takto vznikli aj ložiská soli, ktoré sa nachádzajú hlboko pod zemským povrchom. Vo vesmíre sa voda nachádza iba v podobe ľadu. Roztopením tohto ľadu nezískate slanú vodu. Ak sa voda dostala na Zem ako kusy ľadu, potom nemohla byť v minulosti voda v moriach a oceánoch slaná, čo znamená že odparením  takejto vody nemohli vzniknúť ložiská soli.

Kamenná soľ bola a je súčasťou zemskej kôry, rovnako ako všetky ostatné horniny a minerály. Vďaka dobrej rozpustnosti soli vo vode, bola dažďovou vodou z vrchných vrstiev zemskej kôry postupne rozpúšťaná a vyplavovaná. Vďaka tomuto procesu, v minulosti bola v potokoch a riekach slaná voda. V takejto vode žili podobné lastúrniky ako teraz žijú v moriach a oceánoch. Ak existujú nálezy takýchto lastúr ďaleko od brehov morí, to ešte nieje dôkaz že tieto oblasti boli súčasťou morí. Postupným vymývaním soli z vrchných častí zemskej kôry, jej koncentrácia klesla na minimum a voda v potokoch a riekach prestala byť slaná. Naopak soľ rozpustená vo vode sa nahromadila v moriach a oceánoch kde sa zachovala dodnes.

Vďaka minerálnym vodám ešte aj v dnešnej dobe neustále stúpa koncentrácia soli v morskej vode. Ložiská soli ktoré sa nachádzajú pod zemským povrchom, vznikli rovnako ako všetky ostatné horniny ktoré tvoria zemskú kôru. Tvrdenie vedcov že ložiská soli vznikli odparovaním morskej vody, je hlúposť. Podobných vedeckých a nelogických teórii o vývoji zeme a života na nej, je ešte veľa. Dokážu to niekedy vedci priznať?