Gravitácia II

8. novembra 2014, agud, Nezaradené

Zaujímalo by ma, na základe akých dôkazov vedci tvrdia, že gravitácia je vždy príťažlivá.

Smer stáčania dráhy Merkúra je jasným dôkazom, že medzi planétami nepôsobí príťažlivá sila, ale odpudivá sila.

Ak na teleso pôsobia dve sily v opačnom smere, výsledná sila je daná rozdielom týchto síl.

Keď sa Merkúr nachádza medzi Slnkom a Venušu, príťažlivá sila Venuše by zoslabovala príťažlivú silu Slnka. Vďaka slabšej príťažlivej sile Slnka by sa Merkúr začal vzďaľovať od Slnka a preto by sa pohyboval po dráhe, ktorá je na obrázku vyznačená červenou šípkou. V skutočnosti sa Merkúr pohybuje po dráhe, ktorá je na obrázku vyznačená modrou šípkou, čo je jasný dôkaz, že medzi Merkúrom a Venušou musí pôsobiť odpudivá sila.

 

Dráha Merkúra

 

Čím sú planéty ďalej od seba, tým je vplyv odpudivej sily menší. Najmenšia vzdialenosť je medzi Merkúrom a Venušou a preto je pri týchto planétach vplyv odpudivej sily najväčší. Vďaka rozdielnej hmotnosti je vplyv odpudivej sily u dráhy Merkúra väčší, ako u dráhy Venuše. Vďaka odpudivej sile medzi Zemou a Venušou je Venuša vrátená na pôvodnú dráhu a preto je u Venuše stáčanie obežnej dráhy nemerateľné. Odpudivá sila medzi planétami zabezpečuje planétam stabilné dráhy.

Ak by medzi planétami existovala príťažlivá sila, planéty by sa navzájom stále približovali až by postupne do seba narazili a tým zanikli.

Na podobnom princípe fungujú aj galaxie. Ak by medzi hviezdami bola príťažlivá sila, galaxie by neexistovali, lebo vďaka príťažlivej sile by všetky hviezdy narazili do seba a zanikali.

Dokážu niekedy vedci priznať, že ich gravitačný zákon je nesprávny?

Vďaka nesprávnemu gravitačnému zákonu je nesprávny aj celý model fungovania vesmíru.

Dokedy sa budú takéto hlúposti vyučovať na dnešných školách?