Založ si blog

Polárna žiara.

Najčastejšie sa polárna žiara vyskytuje v polárnych oblastiach, kde sa nevyskytujú búrky.

Viacej o polárnej žiare

https://sk.wikipedia.org/wiki/Pol%C3%A1rna_%C5%BEiara

Vďaka neustálym búrka v tropickej oblasti sa polárna žiara v tropickej oblasti nevyskytuje.  V miernom pásme sa polárna žiara vyskytuje iba ojedinelo a závisí to od počtu búrok. Polárna žiara vzniká vďaka rovnakému druhu energie ako blesk. V obidvoch prípadoch sa jedná o energiu, ktorá pochádza z vesmíru.

Magnetické pole Zeme nedokáže zakriviť dráhy nabitým časticiam slnečného vetra a tým ochrániť Zem pred nabitými časticami slnečného vetra, ale tieto častice zachytáva až ionosféra. Ak by sa nabité častice nedokázali pohybovať v magnetickom poli Zeme, nefungovala by žiadna CRT obrazovka, alebo by bola funkcia obrazovky závislá od natočenia obrazovky (elektrónového dela) voči magnetickému poľu Zeme. Magnetické pole Zeme je slabé na to aby ovplyvňovalo smer pohybu nabitých častíc. Pri prechode nabitých častíc slnečného vetra magnetickým poľom Zeme vzniká medzi nabitými časticami a magnetickým poľom Zeme Ampérová sila ktorá rozhoduje o smere a rýchlosti rotácie Zeme.

Vďaka stratosferickým výbojom sa zachytená energia slnečného vetra z ionosféry dostáva do oblakov.

Viacej o stratosferických výbojoch

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nadobla%C4%8Dn%C3%BD_blesk

Tvrdenie, že energia blesku vzniká trením v atmosfére je jeden z mnohých vedeckých omylov. Ak budete o seba trieť dve telesá z rovnakého materiálu, hoci aj o rozdielnej teplote, ani jedno z telies nezíska elektrický náboj. Energia blesku nevzniká trením studeného a teplého vzduchu, ale pochádza z vesmíru.

V polárnych oblastiach nieje dostatočne dobrá elektrická vodivosť atmosféry aby tam došlo k elektrickým výbojom v podobe blesku a preto sa tam vyskytujú dútnavé výboje v podobe polárnej žiary.

 

 

Demokracia

20.04.2024

Myslíte si, že tu máme demokraciu? Ak nechcú byť naše masmédiá označené za konšpiračné, musia šíriť také informácie, ktoré propagujú politiku Bruselu i politiku USA. U nás sa človek z masmédií pravdu nedozvie a preto tu máme toľko alternatívnych (konšpiračných) médií! Ak má platiť koaličná zmluva, musia poslanci koaličných strán hlasovať tak ako [...]

Skleník

13.04.2024

Boli ste niekedy v skleníku? V celom skleníku je rovnaká teplota, dusno a bezvetrie, bez ohľadu na veľkosť skleníka, tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia i veľkosti albeda pôdy. Ak by naozaj dochádzalo k zosilňovaniu skleníkového efektu atmosféry Zeme, mali by sa na zemskom povrchu zmenšovať rozdiely teploty a zároveň by mala klesať aj rýchlosť a ničivá sila vetra. [...]

Špeciálna prokuratúra

15.03.2024

Myslíte si, že na Slovensku nemáme ani jedného schopného prokurátora, ktorý by dokázal zastať funkciu šéfa špeciálnej prokuratúry? Ak nemáme takéhoto schopného prokurátora, potom je na mieste že Fico ruší špeciálnu prokuratúru. Ak máme schopných prokurátorov, potom nastáva otázka, prečo Matovič menil ústavný zákon aby dostal Lipšica na post šéfa špeciálnej [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.